Jak wyłączyć śledzenie lokalizacji Google na Androidzie - Popraw prywatność

Indeks
  1. Co się stanie, gdy wyłączysz geolokalizację Google na Androidzie?
  2. Jakie masz opcje, aby wyłączyć historię lokalizacji Google na swoim Androidzie?
    1. Z konta Google
    2. Wewnątrz Map Google
  3. Jak możesz się upewnić, że śledzenie lokalizacji zostało wyłączone na Twoim Androidzie?
  4. Jak wyczyścić historię lokalizacji Google na urządzeniu z Androidem?

Podczas korzystania z naszego urządzenia z Androidem bardzo przydatna jest aktywacja lokalizacji, ponieważ można jej używać w połączeniu z różnymi aplikacjami, aby poznać naszą lokalizację, między innymi korzystać z GPS lub map Google. Ale może nadejść moment, w którym chcemy poprawić naszą prywatność i musimy dezaktywować tę opcję.Ale co, jeśli chcemy wyłącz śledzenie lokalizacji Google i nie wiemy W tym artykule pokażemy Ci najskuteczniejszy, szybki i nieskomplikowany sposób na zrobienie tego.

Co się stanie, gdy wyłączysz geolokalizację Google na Androidzie?

Jeśli z jakiegoś powodu wyłączymy opcję geolokalizacji na naszym urządzeniu z Androidem, aplikacje, które z niej korzystają, takie jak mapy Google, Facebook i inne, będą miały zablokowany dostęp.

poza tym nie będziesz mógł korzystać z GPSdzieje się tak, ponieważ GPS Twojego urządzenia koniecznie potrzebuje Twojej lokalizacji, aby pokazać Ci, gdzie się znajdujesz i pobliski obwód, a wszystko to, chyba że pobrałeś mapy w Mapach Google, aby używać ich w trybie offline.

Jakie masz opcje, aby wyłączyć historię lokalizacji Google na swoim Androidzie?

W tym momencie, kiedy wiemy, co może się stać, jeśli dezaktywujemy geolokalizację Google na naszym urządzeniu, musimy wiedzieć, jakie są różne opcje, które mamy pod ręką, aby dezaktywować historię lokalizacji z naszego urządzenia, zalecamy, aby oprogramowanie na naszym Androidzie było najnowsze wersja dla poprawić dokładność i efektywność konfiguracji.

Z konta Google

  • Z naszego urządzenia z Androidem uzyskamy dostęp do jego konfiguracji lub ustawień.
  • W ustawieniach wybierzemy sekcję prywatności Androida.
  • Następnie wejdziemy w opcje zaawansowane i wprowadzimy „Historia lokalizacji Google”.
  • Pokazują nam się wszystkie konta Google zarejestrowane na naszym telefonie, wybieramy nasze.
  • Przewijamy nieco w dół, aby znaleźć opcję „Historia lokalizacji”, teraz pozostaje tylko kliknąć, aby ją dezaktywować.

Wewnątrz Map Google

  • W naszym telefonie przejdziemy do aplikacji Google Maps, zalecamy aktualizację tej aplikacji z najnowszej wersji Sklepu Google Play.
  • Będąc w aplikacji Google maps dotykamy ikony naszego konta znajdującej się w prawej górnej części ekranu.
  • Pojawi się kilka opcji, z których wybierzemy tę, która mówi „Twoje dane na mapach”.
  • W sekcji kontroli Google możemy zobaczyć opcję historii lokalizacji, wprowadzając ją, przeniesie nas do kontroli aktywności, z których możemy aktywować lub dezaktywować historię lokalizacji według własnych upodobań.

Jak możesz się upewnić, że śledzenie lokalizacji zostało wyłączone na Twoim Androidzie?

Istnieje sposób, aby upewnić się, że śledzenie lokalizacji Google jest całkowicie wyłączone, czyli poza sprawdzeniem, czy ta opcja jest wyłączona na naszym urządzeniu, wejściem do map Google i odbyciem krótkiej wycieczki z włączoną naszą lokalizacją, Po zakończeniu tej wycieczki, wejść w opcję „Twoje trasy”, która znajduje się na mapach Google.

Jeśli poprawnie wykonamy wszystkie poprzednie kroki, zobaczymy, że u dołu ekranu pojawi się mały znak informujący nas o komunikacie, który wspomina „Brak gości w tym dniu”.

Jak wyczyścić historię lokalizacji Google na urządzeniu z Androidem?

  • Będąc na naszym urządzeniu z Androidem, w menu poszukamy ustawień systemowych.
  • W pasku wyszukiwania konfiguracji napiszemy „Twoje miejsca” i uzyskamy dostęp do opcji o tej samej nazwie.
  • Kliknij pionowe punkty w prawym rogu i kliknij „Kontrola aktywności Google”.
  • Kontrola aktywności Google otwiera się z naszym domyślnym kontem, musimy przewijać, aż znajdziemy historię lokalizacji, aby wejść w opcję „Zarządzaj aktywnością”.
  • Przekierują nas do aplikacji Google Maps, tutaj naciskamy kropki w górnym rogu i wchodzimy w sekcję „Ustawienia i prywatność”.
  • Przesuwając nieco w dół, znajdziemy opcję „Wyczyść historię lokalizacji”po kliknięciu otrzymamy znak z prośbą o potwierdzenie, zrobimy to zaznaczając miejsce, w którym jest napisane „Rozumiem; usuń historię lokalizacji” i naciśnij usuń.

W momencie zgłaszania pewnego rodzaju awarii lub niedogodności związanych z lokalizacją Twojego urządzenia, zalecamy to zrobić Skontaktuj się z pomocą techniczną GoogleZa pośrednictwem poczty elektronicznej jej pracownicy wyjaśnią krok po kroku, jak znaleźć możliwe rozwiązanie problemu.

Możesz być zainteresowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up