To są ustawienia prywatności Google Messages, które zmieniam na każdym telefonie z Androidem

Aby zwiększyć prywatność użytkowników Google Messages na Androidzie, warto wyłączyć irytujące funkcje, takie jak Gemini, sugestie, ostrzeżenia o wrażliwym kontencie oraz automatyczne kopie zapasowe.
Google Messages stał się de facto sposobem, w jaki wysyłamy wiadomości tekstowe, nie tylko na telefonach Google Pixel, ale także na wszystkich telefonach z systemem Android. To nie jest zła aplikacja, ale można założyć, że celem Google przy prawie każdym produkcie jest zbieranie danych – założenie to zostało potwierdzone przez zewnętrzne badania. Oto wybory dotyczące prywatności, które podejmuję, aby zminimalizować ilość informacji, które Google lub ktokolwiek inny może zebrać.
Wyłącz Gemini w Wiadomościach
Wersja Google Messages przycisku CoPilot
Google traktuje Gemini jako swój najważniejszy produkt i wprowadza różne formy AI do wszystkich swoich usług. Wiadomości Google nie są wyjątkiem. Kiedy otwierasz aplikację, pojawia się teraz ikona Gemini, która unosi się tuż nad przyciskiem do rozpoczęcia nowej rozmowy. Naciśnięcie tego przycisku rozpoczyna rozmowę z Gemini.
Jestem osobą, która prowadzi rozmowy z Gemini, ale nie uznałbym jej za wątek czatu, który jest dla mnie najważniejszy – z pewnością nie zasługuje na dedykowaną, pływającą ikonę. Niezależnie od tego, czy martwisz się o prywatność, czy nie, to jest ten rodzaj irytującej funkcji w Google Messages, którą warto wyłączyć od razu. Możesz to zrobić, naciskając swój profil w prawym górnym rogu i wybierając Ustawienia wiadomości > Gemini w Wiadomościach oraz przełączając przełącznik.
Wyłącz Sugestie
Wysyłanie SMS-ów nie jest takie trudne – sam to ogarnę.
Częścią sztuczki Google jest jego zdolność do podejmowania działań w Twoim imieniu. W skrócie, tegoroczne Google I/O dotyczyło rozwoju agentów AI, którzy mogą zgadywać, czego chcesz, i pomagać Ci w tym. Tego rodzaju funkcjonalność jest obecna w Google Messages od lat i znajduje się pod parasolem "sugestii". To sposób, w jaki Google zgaduje, co zamierzasz powiedzieć lub zrobić, i wyświetla rekomendację. Niektóre z nich to automatyczne odpowiedzi, takie jak to, co możesz powiedzieć w odpowiedzi na wiadomość. Inne to sugestie dodania wydarzenia, które zostało wspomniane w czacie, do kalendarza lub dodania lokalizacji do Map.
Aby to wszystko działało, Google Messages musi mieć możliwość przetwarzania każdego klawisza, który wpisujesz oraz każdej otrzymanej wiadomości. Google twierdzi, że te informacje są przetwarzane tylko na urządzeniu, ale istnieje niewiele sposobów, aby to zweryfikować lub wiedzieć, że dane nie są przechowywane w miejsce, które mogłoby być później dostępne. W końcu filmy na YouTube nie były używane do trenowania modeli AI, dopóki nie zaczęły być. Lepiej czuję się odmawiając tej chęci generowania tego typu danych od samego początku.
Sugestie można wyłączyć, przechodząc do Ustawienia wiadomości > Sugestie. Tam możesz wyłączyć inteligentne odpowiedzi, sugerowane naklejki, sugerowane działania i podpowiedzi.
Automatyczne usuwanie wiadomości OTP po 24 godzinach
Te kody dodają niepotrzebny bałagan
Kiedy polegasz na tym, że twój telefon odbiera wiadomości tekstowe jako formę uwierzytelnienia dwuetapowego, kończysz z znaczną częścią swoich wątków czatu, w których witryny wysyłają ci sześciocyfrowe kody. Musisz później pamiętać, aby wrócić i usunąć te wiadomości.
To jeden obszar, w którym doceniam, że Google wchodzi z pomocą. Kiedy otrzymujesz tego rodzaju wiadomość, Google Messages może automatycznie ją usunąć po 24 godzinach. To również zmniejsza ilość informacji, jakie ktoś może uzyskać, biorąc twój telefon. Dla jasności, te stare kody OTP nie mogą być używane do kompromitacji twoich kont, ale funkcjonują jako lista miejsc, w których masz konta, i sugerują, kiedy mogłeś ostatnio się zalogować.
Idź do Ustawienia wiadomości > Organizacja wiadomości, aby znaleźć przełącznik do automatycznego usuwania wiadomości OTP.
Wyłącz ostrzeżenia o wrażliwym kontencie
Intencja jest dobra, ale wdrożenie nie pomogło mi
Google może teraz automatycznie blokować przychodzące wiadomości, które mogą zawierać nagość. Wiem, że istnieje wiele osób, które mogą skorzystać z tego rodzaju funkcji, tych, którzy otrzymali nękanie w formie wiadomości tekstowych. Widzę, dlaczego wiele osób może uważać to za funkcję Google Messages, o której chcieliby, aby ktoś powiedział im wcześniej.
Nigdy nie otrzymałem tego typu nękania. Zamiast tego, kilka razy, gdy ta funkcja aktywowała mój telefon, stała się irytacja. Wysłałem mojej żonie zdjęcie jednego z moich dzieci na rękach (oboje ubrani, przypominam) i Google uznał za konieczne, aby je rozmyć. To wprowadziło uczucie podejrzliwości.
Rozmowa, która była całkowicie zdrowa.
Cicha część, która tutaj nie została powiedziana, to to, że Google musi skanować i przetwarzać każdy obraz wysyłany przez Google Messages, aby określić, co jest konieczne do zablokowania. Google twierdzi, że te dane są przetwarzane tylko na urządzeniu. Nadal jestem sceptyczny. Jeśli Ty także, możesz wyłączyć tę funkcję w Ustawieniach wiadomości > Ochrona & bezpieczeństwo. Następnie kliknij Dowiedz się więcej pod "Zarządzaj ostrzeżeniami o treściach wrażliwych".
Nie automatycznie twórz kopii zapasowych wiadomości w Google
Mogę tworzyć kopię tych danych lokalnie lub za pośrednictwem innego dostawcy chmury
Kiedy aktywujesz nowy telefon z Androidem, wyświetla ci komunikat o utworzeniu kopii zapasowej ogromnych ilości osobistych informacji na serwerach Google. Jedną z opcji jest utworzenie kopii wszystkich twoich wiadomości tekstowych. W różnych aspektach tworzenie kopii zapasowej Google Messages w ten sposób to pułapka. Na szczęście Google chroni wiadomości w kopiach zapasowych za pomocą szyfrowania end-to-end.
Nadal wolałbym nie być w sytuacji, w której zastanawiam się, czy Google może szyfrować treść moich wiadomości, ale nie określony metadane. Traktowałem wiadomości tekstowe jako nietrwałe informacje, które byłem gotów utracić za każdym razem, gdy zmieniam telefony. Nawet jeśli nalegam na zachowanie wszystkich moich wiadomości, mogę mieć swoje własne lokalne kopie zapasowe synchronizowane z alternatywnym dostawcą według własnego wyboru. To nie musi być Google.
Kopie zapasowe nie są obsługiwane w aplikacji Google Messages. Zamiast tego, otwórz aplikację Ustawienia swojego telefonu. Następnie przejdź do Tworzenie kopii zapasowej lub kopiowanie danych > Tworzenie kopii zapasowej danych > Inne dane urządzenia. Dokładne miejsce tej funkcji może się różnić w zależności od posiadanego telefonu z Androidem.
Możesz być zobowiązany do korzystania z Google Messages, ale nie musisz mu ufać
Google przejął wiadomości tekstowe na Androidzie, co daje firmie dostęp do rozmów, które nie były dostępne przez Gmail. Jeśli chcesz wziąć udział w nowoczesnych czatach grupowych wspieranych przez RCS, Google Messages jest teraz jedynym sposobem na wysyłanie wiadomości na Androidzie. Ale tak samo jak przy pierwszym konfigurowaniu telefonu, możesz poprawić swoją prywatność rezygnując z domyślnych ustawień.
Jeśli ciekawią Cię artykuły podobne do To są ustawienia prywatności Google Messages, które zmieniam na każdym telefonie z Androidem, zajrzyj do kategorii Android i odkryj jeszcze więcej interesujących treści.
Dodaj komentarz

Możesz być zainteresowany