Ta wielka funkcja Google Messages jest wdrażana dla wszystkich

Google Messages wprowadza nowe ostrzeżenie o wrażliwych treściach, które blokuje nieodpowiednie obrazy, zwiększając bezpieczeństwo użytkowników, szczególnie dzieci. Funkcja jest łatwa do włączenia i dostosowania.
Google Messages ostatnio osiąga wiele sukcesów, wprowadzając ekscytujące nowe funkcje i nieustannie aktualizując aplikację w celu poprawy doświadczeń użytkowników. W kwietniu wspomnieliśmy, że Google testuje nowe ostrzeżenie o wrażliwych treściach dla obrazów, a teraz w końcu wprowadza to rozwiązanie dla wszystkich.
W zeszłym roku Google ujawniło nową inicjatywę, mającą na celu uczynienie Google Messages bezpiecznym i pewnym, poprzez walkę ze spamem i innymi problemami. Ostatecznie dowiedzieliśmy się, że nowe "Ostrzeżenie o Wrażliwych Treściach" było jedną z tych zmian. Idea polega na blokowaniu nieodpowiednich obrazów, które automatycznie pojawiają się w aplikacji, a użytkownicy mogą zdecydować się na rozmycie nagich i innych wrażliwych zdjęć.
Po miesięcznym okresie testów Google jest gotowe, aby dostarczyć tę sieć bezpieczeństwa dla wszystkich. Po raz pierwszy dostrzeżono ją pod koniec zeszłego roku, trafiła do kanału beta w kwietniu i stała się dostępna wraz z najnowszą stabilną aktualizacją aplikacji w sierpniu 2025 roku.
Nowe narzędzie moderacji treści Google w aplikacji Messages jest opcjonalne. O ile jesteś zalogowany do swojego konta Google, znajdziesz tę opcję w ustawieniach. Cały proces odbywa się na urządzeniu, a filtr rozpoznaje nieodpowiednie treści i blokuje ich pojawianie się w wiadomości. Osoby korzystające z Google Messages mają wtedy opcję usunięcia wiadomości lub naciśnięcia przycisku, aby odblokować treść.
Co więcej, system Google może kierować użytkowników do zasobów internetowych, które wyjaśniają, dlaczego dzielenie się lub otwieranie treści nagich może być szkodliwe, ułatwia blokowanie numeru, który wysłał takie treści, a następnie pozwala na otwarcie obrazu. To wieloetapowy proces mający na celu ochronę wszystkich.
Wiadomości wychodzące są równie ważne, a system treści wrażliwych będzie wymagał dodatkowego kroku przy wysyłaniu tego typu treści. Po włączeniu, gdy użytkownik chce wysłać wiadomość lub obraz, których prawdopodobnie nie powinien, pojawia się okno pop-up z komunikatem, aby "podejmować odpowiedzialne decyzje online" i przypomina o zagrożeniach związanych z tym działaniem. Użytkownicy muszą następnie potwierdzić przed wysłaniem nagiego obrazu. To jedno z narzędzi, które rodzice z pewnością docenią.
Raz jeszcze, ta funkcja jest domyślnie wyłączona, ale łatwo ją włączyć. Przejdź do Ustawienia Google Messages > Ochrona i bezpieczeństwo > Zarządzaj ostrzeżeniami o wrażliwych treściach > Ostrzeżenia w Google Messages, aby rozpocząć. Warto zauważyć, że rodzice mogą kontrolować to poprzez aplikację Family Link, co zapewnia, że dzieci nie mogą przejść do ustawień i jej wyłączyć.
Chociaż system ostrzeżeń o wrażliwych treściach Google jest solidnym pierwszym krokiem, nie wygląda na to, że firma chce zakończyć tylko na obrazach. W lipcu dowiedzieliśmy się, że Google Messages testuje również podobny system dla filmów, ale wciąż nie dotarł on do użytkowników.
Będziemy monitorować przyszłe aktualizacje i poinformujemy, jeśli coś się zmieni. Na razie pobierz najnowszą wersję Google Messages i przetestuj ją, lub włącz te narzędzia na urządzeniu dziecka.
Źródło: 9to5Google
Jeśli ciekawią Cię artykuły podobne do Ta wielka funkcja Google Messages jest wdrażana dla wszystkich, zajrzyj do kategorii Aplikacje i odkryj jeszcze więcej interesujących treści.
Dodaj komentarz

Możesz być zainteresowany