Google mogło trwale usunąć Twoje dane z chronologii map

Google mogło trwale usunąć Twoje dane z chronologii map

Niektórzy użytkownicy Google Maps stracili historię lokalizacji po aktualizacji. Google pracuje nad odzyskaniem danych, które teraz domyślnie zapisują się lokalnie, a nie w chmurze.

Podsumowanie

  • Dane z historii Google Maps zniknęły dla niektórych osób po ostatniej aktualizacji.
  • Google skontaktował się z osobami dotkniętymi problemem i możliwe, że dane uda się odzyskać.
  • Historia teraz domyślnie zapisuje dane lokalnie, a nie w chmurze, więc może nie mieć kopii zapasowej.

Jeśli korzystasz z historii Google Maps do rejestrowania swoich podróży, powinieneś natychmiast sprawdzić swoje konto—Google mogło przypadkowo usunąć wszystkie Twoje dane lokalizacyjne. Choć być może uda się odzyskać dane, nie ma takiej gwarancji.

Dane historii zniknęły na początku tego miesiąca

Historia to funkcja w Google Maps, która, jeśli jej na to pozwolisz, rejestruje, gdzie chodzisz i jakimi trasami podróżujesz. Jest przydatna z różnych powodów, na przykład do śledzenia przebytej odległości lub przypominania sobie o przeszłych wyjazdach. To świetne dla „nerdów danych”, którzy chcą wiedzieć, ile razy odwiedzili konkretne miejsce.

Na początku tego miesiąca, niektórzy użytkownicy historii zauważyli, że ich historia zniknęła bez ostrzeżenia, bez wyraźnego wzorca, kto został dotknięty. Problem wydawał się związany z aktualizacją Google Maps z 7 marca 2025 roku, kiedy to wprowadzono funkcję „Importuj dane do historii”. Wówczas wielu zakładało, że to tymczasowy błąd i dane zostaną przywrócone.

Google skontaktował się z osobami dotkniętymi

Teraz Google przyznało się do problemu i skontaktowało się z osobami, które go doświadczyły. Niestety, nie są to dobre wieści dla wszystkich. Na Reddit, użytkownik sweepernosweeping poinformował o otrzymaniu następującego e-maila od Google:

Doświadczyliśmy chwilowego problemu technicznego, który spowodował usunięcie danych historii dla niektórych osób. Kontaktujemy się, ponieważ Twoje konto mogło zostać dotknięte.

Jeśli masz włączone zaszyfrowane kopie zapasowe, możesz być w stanie przywrócić swoje dane. [...] Jeśli nie miałeś włączonych kopii zapasowych, niestety nie będziesz w stanie odzyskać utraconych danych.

Rozumiemy, że to może być frustrujące, jeśli korzystasz z historii, aby pamiętać o miejscach, które odwiedziłeś, i podejmujemy kroki, aby poprawić nasze systemy na przyszłość.

Jeśli straciłeś dane historii i chcesz przywrócić je z kopii zapasowej, dotknij swojego zdjęcia profilowego w prawym górnym rogu aplikacji Google Maps, wybierz „Twoja historia”, a następnie dotknij ikony chmury. Tutaj zobaczysz swoje kopie zapasowe. Dotknij trzech kropek obok tej, którą chcesz przywrócić, i wybierz „Importuj.”

To działa tylko wtedy, gdy w pierwszej kolejności miałeś dane zarchiwizowane—nawet wtedy niektórzy użytkownicy na Reddit mówią, że przywracanie z kopii zapasowej nie rozwiązało problemu.

W oświadczeniu dla Android Authority, Google powiedział:

Doświadczyliśmy chwilowego problemu technicznego, który spowodował usunięcie danych historii dla niektórych osób. Prawie wszyscy z zaszyfrowanymi kopiami zapasowymi historii będą mogli przywrócić swoje dane; niestety ci, którzy nie mieli włączonych kopii zapasowych, nie będą mogli odzyskać utraconych danych.

Fraza „prawie wszyscy” wydaje się potwierdzać, że kopie zapasowe nie są gwarantowanym rozwiązaniem, co stanowi poważny błąd ze strony Google.

Dane historii zapisywane lokalnie domyślnie

Wszystko to ma miejsce po zmianach, które zaczęły się w zeszłym roku, gdy Google przeniosło dane z bycia związanymi z Twoim kontem w chmurze do lokalnego przechowywania na Twoim urządzeniu. Dlatego nie możesz już uzyskać dostępu do danych historii w sieci.

Choć nadal możesz włączyć zaszyfrowane kopie zapasowe w chmurze, nie są one domyślnie włączone. Oznacza to, że jeśli nie włączyłeś kopii zapasowych i twoje dane historii zniknęły, prawdopodobnie nie masz na to wpływu—choć jeśli korzystasz z historii na wielu urządzeniach, warto sprawdzić, czy nie ma czegoś do odzyskania.

Źródło: Android Authority

Często zadawane pytania i ich rozwiązania

Jak wyczyścić dane Google Maps?

Aby szybko wyczyścić dane Google Maps, wykonaj poniższe kroki:

 

  • Zaloguj się na swoje konto Google.
  • Przejdź do sekcji Aktywność w internecie i aplikacjach.
  • Wybierz Zobacz i usuń aktywność.
  • Aby usunąć grupę elementów, kliknij na Usuń po prawej stronie.
  • Jeżeli chcesz usunięć dzisiejszą aktywność, wybierz opcję Usuń dzisiejszy dzień. To szybki sposób na zarządzanie swoją aktywnością w Google Maps.

 

Dlaczego moja oś czasu w Mapach Google została usunięta?

Istnieje kilka powodów, dla których Twoja oś czasu w Mapach Google mogła zostać usunięta:

    • -

Ustawienia prywatności

    : Sprawdź, czy Historia lokalizacji jest włączona. Jeśli ta funkcja jest wyłączona, Twoje dane mogą nie być zapisywane.

  • Automatyczne usuwanie: Upewnij się, że opcja automatycznego usuwania jest wyłączona. Może ona spowodować usunięcie starszych danych.
  • Zdarzenia zewnętrzne: Może się zdarzyć, że dane zostały usunięte z powodu aktualizacji systemu lub błędów technicznych.
  • Wykorzystanie innego konta Google: Upewnij się, że jesteś zalogowany na właściwym koncie Google, które ma dostęp do historii lokalizacji. Sprawdzenie powyższych ustawień powinno pomóc w rozwiązaniu problemu.

Czy oś czasu Google jest wiarygodna?

Oś czasu Google nie jest wiarygodna z kilku powodów:

    • -

Edycja informacji

    : Oś czasu umożliwia łatwą edycję danych, co oznacza, że mogą być one zmieniane lub poprawiane bez pozostawiania śladu.

  • Brak weryfikacji: Nie ma standardowego procesu weryfikacji źródeł, co prowadzi do potencjalnych dezinformacji.
  • Subiektywność: Informacje mogą odzwierciedlać osobiste poglądy lub nieobiektywne interpretacje wydarzeń. Z powyższych powodów użytkownicy powinni podchodzić z ostrożnością do treści prezentowanych na osi czasu Google.

Jak wyczyścić historię w Google Maps?

Aby wyczyścić historię w Google Maps, wykonaj poniższe kroki:

 

  • Otwórz aplikację Mapy Google na swoim urządzeniu z Androidem.
  • Kliknij zdjęcie profilowe lub inicjał, aby otworzyć menu.
  • Wybierz 'Twoja oś czasu'.
  • Kliknij 'Więcej' (ikona trzech kropek).
  • Przejdź do sekcji 'Ustawienia lokalizacji'.
  • Wybierz 'Usuń zakres Historii lokalizacji'.
  • Postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie. Po wykonaniu tych kroków Twoja historia lokalizacji zostanie usunięta.

 

  • **Otw\u00f3rz aplikacj\u0119 Mapy Google** na swoim urz\u0105dzeniu z Androidem.
  • **Kliknij zdj\u0119cie profilowe** lub inicja\u0142, aby otworzy\u0107 menu.
  • **Wybierz 'Twoja o\u015b czasu'.**
  • **Kliknij 'Wi\u0119cej'** (ikona trzech kropek).
  • **Przejd\u017a do sekcji 'Ustawienia lokalizacji'.**
  • **Wybierz 'Usu\u0144 zakres Historii lokalizacji'.**
  • **Post\u0119puj zgodnie z instrukcjami wy\u015bwietlanymi na ekranie.** Po wykonaniu tych krok\u00f3w Twoja historia lokalizacji zostanie usuni\u0119ta.
  • "}}]}

    Jeśli ciekawią Cię artykuły podobne do Google mogło trwale usunąć Twoje dane z chronologii map, zajrzyj do kategorii Android i odkryj jeszcze więcej interesujących treści.

    Indeks
    1. Podsumowanie
  • Dane historii zniknęły na początku tego miesiąca
  • Google skontaktował się z osobami dotkniętymi
  • Dane historii zapisywane lokalnie domyślnie
  • Często zadawane pytania i ich rozwiązania
    1. Jak wyczyścić dane Google Maps?
    2. Dlaczego moja oś czasu w Mapach Google została usunięta?
    3. Czy oś czasu Google jest wiarygodna?
    4. Jak wyczyścić historię w Google Maps?
  • Możesz być zainteresowany

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Go up